بیماری سینوزیت

اگر گرفتگی بینی، سرفه و ترشحات غلیظ بینی دارید، ممکن است دچار عفونت سینوسی شده باشید، که به آن سینوزیت می گویند. سینوزیت، التهاب سینوس‌ها است که می‌تواند باعث مسدود شدن و پر شدن آن‌ها از مایع مخاطی شود. معمولاً به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی ایجاد می شود. عفونت می تواند به دلیل انسداد ایجاد شود. امروز می خواهیم در مورد بیماری سینوزیت و درمان آن با شما صحبت کنیم.

بیماری سینوزیت

سینوس چیست؟

سینوس ها حفره های توخالی در استخوان گونه، اطراف چشم و پشت بینی شما هستند، که توسط یک مجرای کوچک به بینی راه دارند. هوایی که هر رو تنفس می‌کنیم، ابتدا توسط بینی قبل از این که وارد این حفره ها شوند، تصفیه، گرم و مرطوب می‌شود. هنگامی که مخاط بینی احتقان پیدا می‌کند مجرای سینوسها ممکن است در اثر تورم بسته شود در نتیجه هوا دیگر نمی تواند وارد سینوس‌ها شود و آن‌ها محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها و عفونت‌های گوناگون می‌شوند. برخی از عوامل نیز بروز این حالت را تسهیل می‌کنند.

بیماری سینوزیت چیست؟

سینوزیت عفونت پوشش سینوس های نزدیک بینی است. این عفونت ها اغلب پس از سرماخوردگی یا پس از تشدید آلرژی رخ می دهند.

انواع سینوزیت

سینوزیت انواع مختلفی دارد، که عبارتند:

سینوزیت حاد: به علائم سینوزیت اشاره دارد که کمتر از چهار هفته طول می کشد. اغلب موارد با سرماخوردگی مانند آبریزش بینی و گرفتگی بینی شروع می شود. علائم اغلب در عرض 10 روز تا 3 هفته از بین می روند. اما در برخی افراد، عفونت باکتریایی ایجاد می شود.

سینوزیت تحت حاد: این نوع عفونت در ابتدا با درمان بهتر نمی شود. علائم 4 تا 8 هفته طول می کشد.

سینوزیت مزمن: به شرایطی گفته می شود که با احتقان بینی، درد و فشار صورت و کاهش حس بویایی برای حداقل 12 همراه باشد. ممکن است عفونت مزمن با عفونت های حاد مکرر یا بد درمان شده، اتفاق بیفتد.

سینوزیت حاد عود کننده: به زمانی که علائم سینوزیت چهار بار یا بیشتر در یک سال عود کرده و هر بار کمتر از دو هفته طول بکشد، گفته می شود.

چه کسانی بیشتر به سینوزیت دچار می شوند؟

عفونت سینوسی ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. اما افراد مبتلا به آلرژیک یا آسم بیشتر از سینوزیت مزمن رنج می برند. این به این دلیل است که راه های هوایی در صورت وجود آلرژیک یا آسم بیشتر احتمال دارد ملتهب شوند. سینوزیت همچنین ممکن است در اثر عفونت، قارچ، انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی یا در موارد نادر نقص سیستم ایمنی ایجاد شود. همچنین سیگار کشیدن می تواند تعداد دفعات ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید: جراحی بینی

علت سینوزیت چیست؟

عفونت سینوسی زمانی اتفاق می‌افتد که مایع در سینوس‌ها جمع شود. این تجمع مایع به میکروب ها اجازه رشد می دهد. عفونت سینوسی ممکن است پس از سرماخوردگی رخ دهد. سرما مجرای بینی را ملتهب می کند، می تواند سینوس ها را مسدود کند و منجر به عفونت شود. آلرژی همچنین می تواند باعث تورم بافت بینی و تولید مخاط بیشتر و ایجاد سینوزیت شود. رایج ترین عفونت های سینوسی ویروسی هستند، اما باکتری ها و قارچ ها نیز می توانند باعث برخی عفونت های سینوسی شوند.

عوامل خطر ابتلا به بیماری سینوزیت

عوامل متعددی می تواند خطر ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد:

  • سرماخوردگی قبلی
  • آلرژی فصلی
  • سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار
  • پولیپ
  • انحراف سپتوم، خط غضروفی است که بینی شما را تقسیم می کند. انحراف سپتوم به این معنی است که صاف نیست، به طوری که به مجرای بینی در یک طرف بینی شما نزدیک تر است و باعث انسداد می شود.
  • برای نوزادان و کودکان خردسال، حضور در مهدکودک ها، استفاده از پستانک یا نوشیدن بطری در حالت دراز کشیدن می تواند شانس ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد.
  • عفونت های دندان
  • آسیب دیدگی بینی

یکی از عواملی که موجب بروز سینوزیت می‌شود، سرماخوردگی است که خوب مداوا نشده است. پنج تا ده درصد از این موارد که در درمان آن‌ها بی‌توجهی شده، به سمت بروز سینوزیت پیشرفت می کنند. اگر شما مستعد ابتلا به این نوع عفونت هستید،  سرماخوردگی را قبل از این که سینوس‌هایتان درگیر شوند، درمان کنید.

 یکی دیگر از عوامل ابتلا به سینوزیت، عامل محیطی است. سرما، هوای مرطوب یا خیلی خشک (فضای بسیار گرم، هوای راکد اتاق و … ) تغییرات اقلیمی شدید، آلودگی هوا و … عواملی هستند که اهمیت‌شان با توجه به حساسیت هر شخص متغیر است.

آلرژی به تمام مواد حساسیت‌زا مانند موی گربه، حشرات و …  نیز می‌تواند در بروز سینوزیت مؤثر باشد، عفونت دندان نیز از عواملی است که در بروز سینوزیت تاثیرگذار است. در این زمینه دو حالت وجود دارد، یا دندان عفونت دارد یا قسمتی از پر کردگی دندان وارد سینوس فکی شده است. در صورت احتمال چنین پیشامدی لازم است حتما با دندانپزشک مشورت شود. با این حال حتی با مداخله دکتر ممکن است سینوزیتی که منشا آن عفونت دندانی است، باز هم تداوم پیدا کند. همچنین بروز سینوزیت می‌تواند ناشی از انحراف تیغه بینی، مجراهای سینوسی بسیار تنگ و پولیپ بینی باشد.

علائم بیماری سینوزیت چیست؟

نشانه های سینوزیت ممکن است به سن شما بستگی داشته باشد. اینها شایع ترین علائم سینوزیت هستند:

بچه های کوچکتر

آبریزش بینی که بیش از 7 تا 10 روز طول می کشد. این ترشحات اغلب سبز یا زرد غلیظ است، اما می تواند شفاف نیز باشد.

  • سرفه شبانه
  • سرفه های گاه به گاه در طول روز
  • تورم دور چشم

کودکان بزرگتر و بزرگسالان

آبریزش بینی یا علائم سرماخوردگی که بیش از 7 تا 10 روز طول می کشد.

  • عطسه
  • خارش چشم و ریزش اشک
  • آبریزش بینی و یا گرفتگی بینی
  • خلط پشت حلق
  • کاهش یا از بین رفتن حس بویایی
  • احساس فشار، پری و درد در صورت

علائم سینوزیت ممکن است شبیه سایر شرایط یا مشکلات سلامتی باشد. همیشه برای تشخیص به پزشک متخصص گوش و حلق بینی مراجعه کنید و از خود درمانی خودداری کنید.

درمان سینوزیت
نام و نام خانوادگی
شماره تماس
فرم‌ها با موفقیت ثبت شد!
پیام خود را مجددا ارسال فرمایید.

تشخیص بیماری سینوزیت

مهم‌ترین فاکتور برای تشخیص سینوزیت معاینه و شرح حال بیمار است، اما برای تشخیص نوع سینوزیت و قطعیت آن از روش‌های تشخیصی مانند سی تی اسکن استفاده می‌شود. روش آندوسکوپی تشخیصی نیز زمانی انجام می‌شود که سینوزیت  فرد درمان نشود و فرد کاندیدای جراحی باشد.

درمان بیماری سینوزیت

برای درمان و مداوای سینوزیت باید در ابتدا علت بروز و شدت سینوزیت مشخص شود و زمانی که علت مشخص شد، راه درمانی برای بیمار تجویز شود. برای مثال زمانی‌ که علت سینوزیت، آلرژی باشد، باید از آنتی‌هیستامین، بخور و سرم شستشو استفاده کرده و عوامل آلرژی‌زا را حذف کنیم.

عفونت سینوزیت ساده با موارد زیر درمان می شود:

  • داروهای سرماخوردگی و آلرژی بدون نسخه آنتی هیستامین
  • شستشوی بینی با آب نمک
  • نوشیدن مایعات

اگر علائم سینوزیت بعد از 10 روز بهبود نیافت، پزشک ممکن است موارد زیر را تجویز کند:

  • آنتی بیوتیک (به مدت هفت روز در بزرگسالان و 10 روز در کودکان).
  • ضد احتقان های خوراکی یا موضعی
  • اسپری های داخل بینی

بهترین روش درمان سینوزیت، درمان طبی است. درمان طبی نیز به نوع سینوزیت و حاد یا مزمن بودن آن بستگی دارد. اگر سینوزیت حاد باشد برای درمان، آنتی بیوتیک، داروهای ضداحتقان و مصرف زیاد مایعات تجویز می‌شود. در درمان سینوزیت نکته مهم این است که مصرف دارو در طول دوره درمان مهم است و باید دو تا سه هفته مصرف داروها ادامه یابد.

درمان سینوزیت آلرژی

سینوزیت طولانی مدت (مزمن) ممکن است با تمرکز بر وضعیت زمینه ای (معمولاً آلرژی) درمان شود. این معمولا با موارد زیر درمان می شود:

  • اسپری های داخل بینی
  • اسپری های موضعی آنتی هیستامین یا قرص های خوراکی
  • شستشوی بینی با محلول های نمکی که ممکن است حاوی انواع دیگری از داروها نیز باشد.

جراحی سینوزیت

در مواردی که سینوزیت با روش طبی و دارویی درمان نمی‌شود، از روش جراحی استفاده می‌شود، البته بعد از درمان جراحی نیز درمان دارویی برای فرد تجویز می‌شود. مناسب‌ترین روش جراحی در حال حاضر روش آندوسکوپیک است. در این روش به طور دقیق سینوس‌ها جراحی و درمان می‌شوند. بیمارانی که کاندیدای جراحی هستند، ابتدا با روش آندوسکوپی تشخیصی، معاینه می‌شوند. بعد از اینکه روش جراحی برای درمان سینوزیت آنها در نظر گرفته شد، از روش آندوسکوپیک جراحی برای درمان آن‌ها استفاده می‌شود. آندوسکوپی تشخیصی بدون درد و بی‌هوشی و با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود؛ ولی جراحی آندوسکوپیک با بی‌هوشی و در اتاق عمل انجام می‌شود.

آیا سینوزیت مسری است؟

شما نمی توانید سینوزیتی که توسط باکتری ایجاد شده است را گسترش دهید، اما می توانید ویروس هایی را که منجر به سینوزیت می شوند، پخش کنید. به یاد داشته باشید که همیشه دست های خود را خوب بشویید، در صورت بیماری از افراد دوری کنید.

آیا برای هر عفونت سینوسی به آنتی بیوتیک نیاز دارم؟

بسیاری از عفونت های سینوسی توسط ویروس ها ایجاد می شوند، ویروس هایی که باعث سرماخوردگی می شوند. این نوع عفونت ها با آنتی بیوتیک درمان نمی شوند. مصرف غیر ضروری آنتی بیوتیک برای عفونت ویروسی شما را در معرض خطر عوارض جانبی مرتبط با آنتی بیوتیک قرار می دهد. علاوه بر این، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها می تواند منجر به مقاومت آنتی بیوتیکی شود که ممکن است درمان عفونت های آینده را دشوارتر کند.

افرادی که سینوزیت دارند نباید در معرض تغییرات آب‌وهوایی باشند. همچنین در معرض باد مستقیم قرار نگیرند. توصیه دیگر ما این است که مایعات بیشتر مصرف کنند.

دکتر فاطمه مختاری فر

دکتر فاطمه مختاری فر

جراح و متخصص سر و گردن، گوش و حلق و بینی هستند. از جمله کارهای زيبايی سر و گردن شامل رینوپلاستیاتوپلاستيبلفاروپلاستی پروتز چانهلیفت صورت و گردنتزريق ژل و بوتاکسجراحی اندوسکوپیک سینوس است.

3 Responses
  1. سلام خانم دکتر ببخشید بنده التهاب حلق واحساس خلط پشت حلق ویاپشت زبون کوچیکه رادارم وعطسهوابریزش بینی به سمت بیرون ندارم واسه حلق احساس مزه بد داشتم که آنتی بیوتیک گرفتم بهترشدن ولی بعداژمصرف آنتی بیوتیک مجدد التهاب ها پدیدار شدند خیلی ممنون میشم اگر راهنمایی کنید

  2. سلام
    این متن درمان سینوزیت تون عالیه. قبلا مشابه همین مطالب رو توی سایت یه حکیم طب سنتی و طب شناس خوندم. ممنون از شما

  3. دکتر سلام
    وقت بخیر..
    از درد صورت وگوش ودندان درد که ناشی از سینوزیت مزمن هست رنج شدیدی می برم که باعث درد شدید بدن ،لرز وضعف وبی حال، گیجی ومنفی می‌شود..
    هر کاری که شما مدنظرتون هست از مصرف آنتی بیوتیک وکارهای سنتی انجام داده ام اما بی نتیجه هست…
    به گمانم نیازمند عمل آندوسکوپ سینوسی هستم…
    در ضمن سی اسکن از سینوس هایم انجام شده ونظر دکتر عفونی پر بودن بیش از حد سینوس هایم از عفونت هستش وکامل سینوزیت وآلرژی می شود..
    ممنون میشم از راهنمایی شما..
    با سپاس.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *