رینوپلاستی (Rhinoplasty) به معنای جراحی زیبایی بینی می باشد که در بین مردم به صورت عامیانه به عمل بینی شناخته می شود. جراحی ترمیمی بینی Revision Rhinoplasty یک عمل اصلاحی است که به هدف تغییر شکل و عملکرد بینی بعد از جراحی اولیه صورت می پذیرد. به طور کلی اغلب جراحی های ترمیمی بینی برای رفع ایرادات تنفسی و ساختاری انجام می شود اما در برخی موارد در صورتی که فرد از ظاهر بینی خود رضایت کافی را نداشته باشد، به منظور رفع ایرادات ظاهری انجام می شود.هر ساله تعداد زیادی از افراد در کشور جراحی ترمیمی بینی انجام می دهند که با توجه به آمار این جراحی در بین زنان و مردان زیر 35 سال بیشتر مشاهده می شود.
جراحی بینی ترمیمی چیست؟
جراحی بینی ترمیمی یا جراحی ثانویه بینی به انجام عمل جراحی روی بینی که قبلا عمل شده باشد گفته می شود.
تعداد قابل ملاحظه ای از بیماران، بیمارانی هستند که قبلا در جایی دیگر عمل جراحی بینی انجام داده اند ولی از نظر ظاهری یا کارکرد تنفسی از نتیجه عمل خود راضی نیستند ممکن است ایراد بینی یک عیب مختصر باشد که اصلاح آن به راحتی قابل انجام است.یا اینکه ساختار بینی به کلی بهم ریخته باشد که کار را بسیار مشکل می کند.
عمل مجدد بینی سختی ها و دشواری های جراحی بینی اولیه را دارد، ولی می تواند با تغییر شکل بینی تان اعتماد به نفس و زیبایی را دوباره به ظاهرتان بازگرداند. عمل مجدد بينی نياز به تجربه بالا و مهارت كافی جراح بینی دارد.
دلایل انجام جراحی ترمیمی بینی
همان طور که گفته شد امروزه جراحی ترمیمی بینی در حال افزایش می باشد. در برخی از موارد دیده شده که بیماران دو یا سه بار بینی خود را ترمیم می کنند که دلیل و انگیزه این افراد رفع ناهماهنگی ها و عدم توازن بینی در صورتشان می باشد. اغلب این نا هماهنگی ها به مرور زمان بدتر شده و مشکلاتی دیگری مانند مشکلات تنفسی را به وجود می آورند.
گاهاً بینی بعد از جراحی به دلایل زیر از حالت طبیعی خارج می شود که این دلایل عبارتند از:
- وجود برخی پیچیدگی ها در دوران نقاهت
- جراحی نامناسب توسط جراح بی تجربه
- آسیب یا ضربه بعد از جراحی
بنابراین زمانی که جراحی ترمیمی بینی توسط جراح گوش حلق و بینی انجام می شود باید به گونه ای باشد که بینی از لحاظ عملکرد و ساختار مشکلی نداشته باشد و فرد بتواند به راحتی از بینی خود تنفس را انجام دهد. به علاوه مشکلات ظاهری بینی نیز باید رفع شود و ظاهر بینی فرد باید به گونه ای باشد که تمرکز افراد را به خود جذب نکند.
9 هدف مهم جراحی ترمیمی بینی یا ثانویه
هدف ازجراحی بینی ثانویه مواردی می باشد که در ذیل به آن اشاره خواهیم کرد:
- رفع انسداد مجاری بینی
- افتادگی غضروف نوک بینی
- رفع ظاهر نازیبا و غیرطبیعی بینی
- نا متقارن بودن بینی
- کاهش قوز بینی
- مصنوعی کردن نوک بینی
- باقی ماندن جای بخیه بر روی بینی
- باریک کردن بیش از حد نوک بینی
- شکل دهی نامناسب بینی
زمان مناسب انجام جراحی بینی ترمیمی
حداقل 1سال از انجام عمل بینی اول گذشته باشد و پس از آن برای عمل ترمیم بینی تصمیم گیری شود.
گاهی بعضی از نقایص بینی را قبل از یک سال می توان برطرف کرد. در هر صورت جراح بینی شما با معاینه می تواند این تصمیم را بگیرد.
بسیاری از دفورمیتی ها یا بدشکلی ها پس از حدود 12 ماه با بهبودی التهابات و ورم ها از بین رفته و فرم بینی بسیار زیبا شده است.
اگر پس از 12 ماه با بهبودی ورم و التهابات ناشی از جراحی ، بیمار همچنان از فرم بینی خود ناراضی بود ، دستور جراحی ترمیمی صادر می شود.
این مدت زمان بازه ای مناسب برای ترمیم بافت های حیاتی بینی است چراکه آن بخش های دستکاری شده در جراحی به ویژه پوست نیاز به استراحت دارد.
برای شروع جراحی ترمیمی ، حداقل یک سال از جراحی ابتدایی گذشته باشد این هنگام ، زمان مناسب برای ترمیم بینی است . ولی در موارد استثنایی می توان در روزهای بعد از جراحی اولیه دستور جراحی ترمیم بینی را صادر کرد که البته این اتفاق به ندرت پیش خواهد آمد .
قبل از انجام جراحی بینی ثانویه به نکات زیر توجه کنید
- از جراح و بینی خود انتظارات واقع گرایانه داشته باشید.
- پیچیدگی های عمل ترمیمی بینی بیشتر می باشد.
- در صورتی که چارچوب بینی سالم نباشد از انجام جراحی مجدد خودداری کنید.
- در داخل بینی نباید بافت زخمی وجود داشته باشد.
- از جراحی بینی قبلی حداقل یکسال گذشته باشد. چون این جراحی بر روی اسکلت بینی تغییراتی ایجاد می کند و جراح پوست بینی را از روی اسکلت- غضروف جدا می کند تا تغییرات مورد نظر را ایجاد کند. بنابراین یکسال صبر کنید تا پوست بینی به اسکلت آن بچسبد و ترمیم انجام شود. در این مدت بینی ورم و ظاهر مناسبی ندارد و پس از مدت زمان کوتاهی تغییرات ایجاد شده خود را نشان می دهد.
اهمیت پوست بینی در جراحی ترمیمی بینی
در جراحی اولیه به دلیل برش ها زخم هایی ایجاد شده و بافت های جدید تشکیل شده اند و جراح بینی دوباره باید برش ها را ایجاد کند که مقداری برای جراح بینی محدودیت ایجاد می کند و به همین دلیل برش ها در پوست بینی باید به گونه ایی ایجاد شود که آسیبی به پوست وارد نشود.
در مواردی که پوست بینی در جراحی اولیه بینی آسیب شدیدی وارد شده باشد جراحی ترمیمی بینی به سختی انجام می گیرد و باید توسط یک متخصص متبحر انجام بگیرد.
نحوه انجام جراحی ترمیمی بینی
برای انجام این جراحی، مشابه با جراحی بینی اولیه از دو روش باز و بسته استفاده می شود. جراح با توجه به بینی و هدف ازانجام جراحی ترمیمی، بهترین روش را در نظر می گیرد. در این جراحی بیمارتحت بیهوشی کامل قرار می گیرد ودر وهله اول جراح مشکلات بینی و زخم های داخلی را رفع و اصلاح می کند و برای دسترسی بهتر به غضروف و استخوان در صورت نیاز چند برش خارجی کوچک نیز در بینی ایجاد می کند.
امروزه جراحی به روش بسته مزایای بیشتری داشته و نسبت به روش باز خطرات کمتری نیز دارد. جراحی باز به جراح این امکان را می دهد که به صورت گسترده به استخوان و غضروف دسترسی داشته باشد و درصورتی که برای ایجاد تقارن نیاز به غضروف داشته باشد، این غضروف را ازگوش بیمار می گیرد. البته به جای غضروف از مواد دیگری مانند ایمپلنت نیز در جراحی استفاده می شود.
مدت زمان انجام جراحی رینوپلاستی ثانویه
همان طور که می دانید رینوپلاستی ثانویه هم به روش باز و هم به روش بسته انجام می شود و معمولا بین یک الی دو ساعت طول می کشد و بیمار بسته به حال عمومی خود می تواند همان روز از کلینیک یا بیمارستان ترخیص شود.
با توجه به این که دراین جراحی بافت بینی از قبل آسیب دیده است بنابراین مدت زمان بیشتری طول می کشد تا جراح ترمیمی بینی، بینی متناسبی را با توجه به انتظار بیمار به وجود آورد.
مزایا جراحی ترمیمی بینی
مزایای جراحی ترمیمی ثانویه مشابه جراحی بینی اولیه است تنها تفاوتی که این دو جراحی با هم دارند هدف اصلی این جراحی می باشد. هدف جراحی ترمیمی بینی کمک برای دست یافتن به احساس بهتر، ظاهر جدید و رسیدن به انتظار فرد می باشد. این جراحی، هنگامی که فرد از نتایج جراحی قبلی بینی خود راضی نباشد و یا جراحی بینی با شکست مواجه شده باشد توصیه می شود.
ازجمله فواید جراحی ترمیمی بینی عبارتند از:
- سلامتی با انجام عمل ترمیمی بینی
در برخی موارد جراحی زیبایی بینی منجر به بروز مشکلات تنفسی در فرد می شود و بر تمام جنبه های زندگی بیمار تاثیر می گذارد. با انجام جراحی ترمیمی بینی این ناهنجاری های ساختاری کاهش می یابد وبیمار می تواند مانند یک فرد عادی تنفس کند.
- تنفس راحت
در برخی موارد در صورتی که جراح تجربه و تبحر کافی نداشته باشد باعث می شود که در طی جراحی آسیب به بافت بینی وارد شود و مسیر های هوایی دربینی مسدود شود که جراحی ثانویه بینی این مشکل را بر طرف می کند.
- بهبود و افزایش اعتماد بنفس
بینی در مرکزصورت واقع شده و در زیبایی فرد تاثیر بسزایی دارد در صورتی که تقارن و زیبایی چهره را بر هم بزند عزت نفس بیمار را پایین می آورد.شما می توانید با پیدا کردن یک جراح ماهرگوش وحلق و بینی به انتظارات خود برسید و اعتماد به نفس از دست رفته خود را باز گردانید.
جراحی ترمیمی بینی با کدام روش انجام می شود؟ باز یا بسته؟
سلام، با روش باز آنجام میشه.